معاونت غذا و داروی اصفهان

معاونت غذا و داروی اصفهان یکی از معاونت‌های استانی سازمان غذا و داروی کشور است. سازمان غذا و داروی ایران در سال ۱۳۸۹ راه‌اندازی شد. به دنبال آن، معاونت‌های استانی در سراسر کشور شکل گرفت. از جمله وظایف معاونت غذا و داروی اصفهان نظارت و صدور پروانه برای واحدهای تولیدی و بسته‌بندی در حوزه عسل است. کلیه واحدهای بسته‌بندی عسل می‌توانند به معاونت اصفهان مراجعه و از اداره صدور پروانه‌های بهداشتی پیگیر صدور مجوز باشند. در این مقاله ضمن معرفی بخش‌های مختلف غذا و داروی اصفهان، فرآیند دریافت پروانه بهداشتی را به طور کامل توضیح داده‌ایم.

سازمان غذا و داروی ایران

سازمان غذا و داروی ایران، یک نهاد حاکمیتی و نظارتی‌ست. این سازمان در سال ۱۳۸۹ با مسئولیت معاون غذا و درمان وزارت بهداشت ایران تاسیش شد. سازمان غذا و داروی ایران در حوزه‌های غذا و آشامیدنی، دارو، تجهیزات و ملزومات پزشکی، مواد طبیعی، سنتی و مکمل، آرایشی و بهداشتی، آزمایشگاه و نظارت و پایش مصرف به ایفای نقش می‌پردازد. سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی در هر کدام از این قسمت‌ها از اقدامات اصلی این سازمان به شمار می‌رود. بخش غذا و آشامیدنی یکی از بخش‌های بسیار تاثیرگذار در سلامت افراد جامعه است. از این رو غذا و دارو به عنوان نهاد ناظر بر فعالیت‌ واحدهای صنفی مطرح است.

پس از انقلاب و از سال ۱۳۷۶، معاونتی تحت عنوان معاونت غذا و دارو در وزارت بهداشت شکل گرفت. این معاونت از طریق دانشگاه‌های علوم پزشکی استان‌ها اقدام به بازرسی از واحدهای تولیدی و بسته‌بندی در حوزه غذا می‌‌کرد. در سال ۱۳۸۹، این معاونت به سطح سازمان ارتقاء یافت. در نتیجه معاونت‌های غذا و دارو در استان‌ها راه‌اندازی شد. دکتر احمد شیبانی نخستین رئیس سازمان غذا و داروی ایران محسوب می‌شوند. این سازمان از طریق معاونت‌های خود در مراکز استان‌ و برخی از شهرهای مهم، سیاست‌های حاکمیتی و نظارتی خود را اعمال می‌کند.

امنیت غذایی و سلامت غذایی

وضعیت غذا در جهان امروزی با دو چالش عمده روبروست. این دو چالش عبارتند از امنیت غذایی و سلامت غذایی. امنیت غذایی به عواملی مانند تورم در بازار مواد غذایی، سطح درآمد خانوار در خرید مواد غذایی و سطح دسترسی کافی آنها به غذا اشاره دارد. این مسئله، امری بین‌سازمانی و مربوط به نهادهای مختلف حاکمیتی‌ست. سلامت غذایی افراد جامعه به عوامل پیچیده‌ای بستگی دارد. نحوه کاشت محصولات کشاورزی، فرآیندهای تولید، برداشت، فرآوری و بسته‌بندی از جمله این عوامل به شمار می‌روند. مسلما نهادهای متعددی در فرآیند تولید تا بسته‌بندی مواد غذایی موثر هستند. معاونت غذا و دارو به عنوان نهاد متولی، بر کلیه مراحل تاسیس و بهره‌برداری واحدهای غذایی و بسته‌بندی نظارت می‌کند. هدف این معاونت تحقق سلامت غذایی در سطح خانوارهای ایرانی‌ست. بنابراین سازمان و معاونت‌های غذا و دارو تنها در زمینه سلامت غذایی ایفای نقش می‌کند.

معاونت غذا و داروی اصفهان

یکی از مهمترین معاونت‌های این سازمان در مرکز ایران، معاونت غذا و داروی اصفهان است. از جمله وظایف معاونت غذا و داروی اصفهان می‌توان به نظارت مستقیم بر واحدهای تولیدی حوزه بسته‌بندی عسل اشاره کرد. اتحادیه‌های کشاورزی استان‌ها موظفند واحدهای بسته‌بندی عسل را مکلف به دریافت پروانه علامت سیب سبز از معاونت غذا و داروی استان متبوع خود کنند. معاونت غذا و داروی اصفهان، وظایف خود را در شش بخش به انجام می‌رساند. این بخش‌ها عبارتند از:

  • مشاور اجرایی
  • مدیر نظارت بر امور دارو و مو اد تحت کنترل
  • اداره نظارت و پایش مصرف فرآورده‌های سلامت
  • مدیریت نظارت بر مواد غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی
  • مدیریت نظارت و ارزیابی تجهیزات و ملزومات پزشکی
  • مدیر آزمایشگاه کنترل غذا و دارو

مدیریت نظارت بر مواد غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی

استان اصفهان از مراکز مهم تولید و بسته‌بندی مواد غذایی در کشور است. به طوری که در حال حاضر، معاونت غذا و داروی اصفهان بیش از هشتصد واحد تولیدی را در حوزه‌های مختلف غذا و دارو رصد می‌کند. پروانه تولید تمامی این واحدها توسط این معاونت صادر شده است. مسلما نظارت بر این تعداد واحد تولیدی نیاز به برنامه‌ریزی‌های گسترده‌ای دارد. در همین راستا، مدیریت نظارت بر مواد غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی در شش واحد مختلف این وظیفه مهم را انجام می‌دهد. این واحد عبارتند از:

  • اداره نظارت بر مواد غذایی و آشامیدنی
  • واحد صادرات و واردات
  • امور شبکه‌ها
  • اداره آرایشی و بهداشتی
  • واحد شکایات
  • اداره صدور پروانه‌ها
معاونت غذا و داروی اصفهان عسل ایچی فروش عسل طبیعی و کاملا خام

وبسایت استعلام فرآورده‌های غذایی سالم (سازمان غذا و دارو)

این واحد خود به شش بخش مختلف تقسیم می‌شود. هر بخش در حوزه خاصی از مواد غذایی به ایفای نقش می‌پردازد. یکی از این بخش‌ها، نظارت بر فرآورده‌های قندی‌ست. بسته‌بندی عسل زیر نظر اداره نظارت بر مواد غذایی و آشامیدنی و واحد نظارت بر فرآورده‌های قندی انجام می‌شود. از این رو مراحل بازدید و صدور پروانه تولید سوی این بخش و واحد انجام می‌گیرد. کلیه بخش‌ها به ترتیب زیر هستند.

  • بخش نظرات بر سردخانه‌ها، انبارها، پاسخگویی به استعلامات تاسیس و بهره‌برداری و مبارزه با قاچاق کالا و ارز
  • بخش نظارت بر فرآورده‌های لبنی، گوشتی و روغن
  • بخش نظارت بر واحدهای بسته‌بندی و خشکبار
  • بخش نظارت بر فرآورده‌های قندی
  • بخش نظارت بر ظروف و بسته‌بندی
  • بخش نظارت بر فرآورده‌های آردی

مراحل دریافت پروانه بهداشتی برای واحد بسته‌بندی عسل

استان اصفهان یکی از استان‌های عمده در تولید عسل به شمار می‌رود. بیشترین میزان تولید عسل در این استان در شهرستان‌های نجف آباد، شهرضا و خوانسار انجام می‌شود. رکورد تولید عسل در استان مربوط به سال ۱۴۰۱ است. در این سال، ۷,۵۰۰ تن عسل در سطح استان اصفهان تولید شد. از این نظر، اصفهان پس از آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی در جایگاه سوم قرار گرفت. از این رو سالانه، تعدادی از فعالین اقتصادی جذب بازار عسل می‌شوند. هم‌اکنون ۱,۵۳۳ نفر در حوزه صنعت زنبورداری استان مشغول به فعالیت هستند. انتظار می‌رود در سال‌های آتی، تعداد فعالین این حوزه افزایش یابد. یکی از بخش‌های مهم در فرآیند تولید عسل، بسته‌بندی این ماده خام و عرضه به بازار مصرف است. فعالین اقتصادی قبل از شروع به بسته‌بندی عسل، بایستی مجوز مورد نیاز خود را از معاونت غذا و داروی اصهفان دریافت کنند. این مجوز به پروانه بهداشتی معروف است. برای دریافت این پروانه به ترتیب زیر عمل کنید:

۱. مراجعه به معاونت غذا و داروی استان

۲. مراجعه به اداره صدور پروانه‌های بهداشتی

۳. ارائه مدارک

۴. تائید مدارک

۵. ثبت مدارک در دفترخانه

۶. مراجعه به اداره غذا و نوشیدنی

۷. دریافت تائیدیه اداره غذا و نوشیدنی

۸. مراجعه به اداره صدور پروانه‌های بهداشتی

۹. ارجاع پرونده به کمیته فنی

۱۰. تائید پرونده

۱۱. مراجعه به اداره صدور پروانه‌های بهداشتی

۱۲. صدور پروانه بهداشتی

2 پاسخ
  1. مرتضی شیرانی
    مرتضی شیرانی گفته:

    بحث امنیت غذایی را در موردش کمی اطلاعات دارم موضوع جالبی است که شاید خیلی ها از اون خبر ندارند و بخصوص نتایجی که در بازار مواد غذایی ایجاد میکند. میشه به عنوان یک مقاله بهش بپردازید

    پاسخ
    • عسل ایچی
      عسل ایچی گفته:

      آقای شیرانی عزیز
      با تشکر از کامنت شما. خیلی ممنون خواهم شد، اگر اطلاعاتی در اختیار ما بگذارید. یا اگر صلاح بدانید به صورت مقاله‌ای در اختیار ما قرار بدهید تا منتشر شود.

      با تشکر

      پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

213 بازدید